Covid-19: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων σε πολλές χώρες – Νέα μέτρα και αγώνας για το εμβόλιο

Ρεκόρ δύο εκατομμυρίων νέων κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα παγκοσμίως, αν και ο αριθμός των νεκρών μειώθηκε κατά 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με εξαίρεση την Αφρική, σε όλες τις περιοχές του κόσμου παρατηρήθηκε άνοδος των κρουσμάτων από τις 14 ως τις 20 Σεπτεμβρίου.

Σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 30,6 εκατομμύρια κρούσματα covid-19 από την εμφάνιση της ασθένειας τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

Η Ε.Ε. εξετάζει 38 υποψήφια εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε επαφή με παρασκευαστές 38 υποψήφιων εμβολίων κατά της Covid-19, τα οποία έχει συμπεριλάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε διαδικασία κλινικής αξιολόγησης, δήλωσε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο επικεφαλής της Task Force Κλινικών Δοκιμών και Παραγωγής του EMA Φέργκους Σουίνι. Πρόσθεσε εξάλλου ότι η ΕΕ εφαρμόζει ενισχυμένο έλεγχο της ασφάλειας των πειραματικών εμβολίων που παρασκευάζονται.

Ενισχύεται με την προσχώρηση δεκάδων χωρών ο COVAX

Περισσότερες από 60 πλούσιες χώρες έχουν προσχωρήσει στον παγκόσμιο μηχανισμό γνωστό ως COVAX (Covid-19 Vaccine Global Access), που έχει δημιουργήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να διευκολύνει την πρόσβαση των φτωχών χωρών στο εμβόλιο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιβεβαίωσαν επίσημα την αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ στις αρχές Ιουλίου, δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο. Ακριβώς όπως και η Κίνα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.

Η Αφρική δίνει μαθήματα αλληλεγγύης στη μάχη κατά του Covid-19

Ενώ οι ΗΠΑ πλησιάζουν 200.000 θανάτους COVID-19 και ο κόσμος πλησιάζει το 1 εκατομμύριο, η ανοδική πορεία της πανδημίας στην Αφρική μοιάζει να έχει ανακοπεί. Τα 1,4 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα περιστατικά απέχουν πολύ από τις αρχικές δυσοίωνες προβλέψεις. Τα τεστ αντισωμάτων αναμένεται να δείξουν πολλές ακόμη μολύνσεις, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματικές. Μόλις 34.000 θάνατοι επιβεβαιώνονται σε μία ήπειρο 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

«Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής, συνέβαλαν στη δημιουργία μιας συμμαχίας μεταξύ των 54 χωρών της Αφρικής, η οποία επαινείται ότι ανταποκρίνεται καλύτερα από ορισμένες πλουσιότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», δηλώνει ο διευθυντής των κέντρων, πρώην αξιωματούχος του CDC των ΗΠΑ, Νκενγκασόνγκ, σε συνέντευξή του στο Associated Press.

AP Photo/Denis Farrell

Οι εμπειρογνώμονες στον τομέα της υγείας επισημαίνουν ότι ο νεανικός πληθυσμός της Αφρικής είναι ενδεχομένως ένας παράγοντας για τον οποίο ο COVID-19 δεν έχει περισσότερα θύματα, σε συνδυασμό με την ταχεία αντίδραση και λήψη μέτρων και την καθυστερημένη άφιξη του ιού.

«Οι αφρικανικές χώρες έχουν πραγματοποιήσει 13 εκατομμύρια δοκιμές, αρκετές για να καλύψουν το 1% του πληθυσμού της ηπείρου. Αλλά το ιδανικό είναι 13 εκατομμύρια δοκιμές τον μήνα», δήλωσε ο Νκενγκασόνγκ.

AP Photo/Themba Hadebe

Με βάση αυτήν την ιδέα, η Αφρικανική Ένωση δημιούργησε μια διαδικτυακή πλατφόρμα αγορών, για να αγοράζουν οι χώρες απευθείας από κατασκευαστές. Οι κυβερνήσεις μπορούν να βρίσκουν εκεί κιτ γρήγορων τεστ, μάσκες N95 και αναπνευστήρες, μερικά από τα οποία κατασκευάζονται πλέον στην Αφρική.

Εντυπωσιασμένες, οι χώρες της Καραϊβικής ζήτησαν να συμμετέχουν κι αυτές στην πλατφόρμα.

«Είναι το μόνο μέρος του κόσμου, εξ’όσων γνωρίζω, που έχτισε στην πράξη μια αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε η πρώην επικεφαλής του USAID, Γκέιλ Σμιθ. «Η Αφρική κάνει πολλά πράγματα σωστά, που ο υπόλοιπος κόσμος δεν κάνει».

Κλάους Σβαμπ: «Να ορίσουμε ξανά τον καπιταλισμό»

«Θα πρέπει να ορίσουμε ξανά τον καπιταλισμό. Δεν πρέπει να εξετάσουμε μόνο το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο, αλλά και το κοινωνικό κεφάλαιο, το φυσικό κεφάλαιο και το ανθρώπινο κεφάλαιο», δήλωσε ο ιδρυτής και πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), Κλάους Σβαμπ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Zeit».

«Χρειαζόμαστε ένα οικονομικό σύστημα πιο ανθεκτικό, πιο περιεκτικό και πιο βιώσιμο. Η πανδημία του κορονοϊού έδειξε ότι ο νεοφιλελευθερισμός στη σημερινή του μορφή έκλεισε τον κύκλο του», τόνισε.

AP/Markus Schreiber

Ο 82χρονος οικονομολόγος τάχθηκε και υπέρ της επιτάχυνσης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής: «Πρέπει να προχωρήσουμε στην απεξάρτηση της οικονομίας από τον άνθρακα το συντομότερο δυνατό. Κοιτάξτε τις πυρκαγιές της Καλιφόρνια. Οι άνθρωποι δεν φορούν μόνο μάσκα μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά και επειδή ο αέρας είναι γεμάτος σωματίδια αιθάλης».

Ρωσία: Βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου – Και δεύτερο εμβόλιο σε κλινική δοκιμή

Ένα δεύτερο υποψήφιο εμβόλιο πρόκειται να μπει σε διαδικασία κλινικής δοκιμής με 5.000 εθελοντές, ανακοίνωσε το πρωί η Ρωσία.

Στο μεταξύ το Κρεμλίνο εμφανίζεται τόσο σίγουρο για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου, που δηλώνει πως θα επωμιστεί μέρος της νομικής ευθύνης σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, αντί να απαιτεί από τους αγοραστές να αναλάβουν πλήρως το ρίσκο, όπως είπε στο Reuters ο επικεφαλής του ταμείου κρατικών κεφαλαίων που χρηματοδοτεί το έργο. Η απόφαση αυτή εκθέτει τους παραγωγούς του εμβολίου που υποστηρίζονται από το κράτος σε δυνητικά δαπανηρές αξιώσεις αποζημίωσης εάν υπάρχουν τυχόν απροσδόκητες παρενέργειες.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko Jr

Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες 6.215 νέα κρούσματα του κορονοϊού, τα περισσότερα που έχουν καταγραφεί μέσα σε ένα 24ωρο από τις 18 Ιουλίου, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.115.810 – ο τέταρτος υψηλότερος παγκοσμίως.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης 160 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας τον επίσημο αριθμό των νεκρών σε 19.649 σε μια χώρα με συνολικό πληθυσμό περίπου 144 εκατομμύρια κατοίκους.

Ισραήλ: Τα νοσοκομεία πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο Ισραήλ, που ανάγκασε την κυβέρνηση να επιβάλει δεύτερο εθνικό lockdown, έχει φέρει σε οριακό σημείο τα νοσοκομεία στη χώρα των 9 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τα νέα κρούσματα έχουν φτάσει να ξεπερνούν τα 5.000 ημερησίως και οι ειδικοί φοβούνται ότι το lockdown των τριών εβδομάδων, που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, δεν θα διαρκέσει αρκετά ούτε θα είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να ανακόψει την πορεία της πανδημίας και να ανακουφίσει τα νοσοκομεία.

Τσεχία: Έσπασε το φράγμα των 50.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων 

Το φράγμα των 50.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας έσπασε η Τσεχική Δημοκρατία, καταγράφοντας 1.476 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, ενώ την Κυριακή ανέρχονταν σε 985. Με τα νέα κρούσματα, ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων νέου κορονοϊού αυξήθηκε σε 50.764 στη χώρα αυτή των 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων.

AP Photo/Visar Kryeziu

Ο πρωθυπουργός Αντρέι Μπαμπίς απηύθυνε έκκληση στους Τσέχους να τηρούν τα μέτρα περιορισμού και τις εντολές για χρήση μάσκας, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διακόψει τη λειτουργία της οικονομίας.

«Δεν θέλουμε να κλείσουμε την οικονομία και να θέσουμε σε κίνδυνο θέσεις εργασίας. Θέλουμε να τα καταφέρουμε με μέτρα που επηρεάζουν τη ζωή μας όσο το δυνατόν λιγότερο», δήλωσε ο Μπαμπίς.

Βρετανία: Νέα περιοριστικά μέτρα για την αποφυγή γενικού lockdown

Φρένο στην επιστροφή της φυσιολογικής καθημερινότητας στην Αγγλία βάζει ο Μπόρις Τζόνσον , αποφεύγοντας προς το παρόν το γενικό lockdown, επιβάλλοντας όμως περιοριστικά μέτρα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την Πέμπτη.

AP Photo/Matt Dunham

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την υποχρεωτική επιστροφή στην τηλεργασία, σε τομείς που δεν επηρεάζονται οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού τύπου.

Σε μια μέρα που η Βρετανία κατέγραψε 4.368 νέα κρούσματα COVID-19, το Ηνωμένο Βασίλειο αύξησε το επίπεδο επιφυλακής, με τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι η χώρα κινδυνεύει με περισσότερους από 200 θανάτους την ημέρα τον Νοέμβριο χωρίς «αλλαγή πορείας».

Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία: Χιλιάδες μαθητές σε καραντίνα

Σε καραντίνα έχουν τεθεί 6.987 μαθητές και 576 εκπαιδευτικοί στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού 238 μαθητές και 46 καθηγητές.

Η Ένωση Εκπαιδευτικών Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας επέκρινε την έλλειψη ενός σαφούς προγράμματος λειτουργίας των σχολείων στην εποχή του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, «η κατάργηση της υποχρεωτικής μάσκας μετά από δύο εβδομάδες οδήγησε σε τεράστια αβεβαιότητα μεταξύ μαθητών και δασκάλων», όπως δήλωσαν στην εφημερίδα Rheinische Post.

Ινδία: O χαμηλότερος αριθμός νέων κρουσμάτων εδώ και έναν μήνα

Η Ινδία κατέγραψε 75.083 νέα κρούσματα κορονοϊού το 24ωρο που πέρασε, ενώ οι θάνατοι από COVID-19 ανήλθαν σε 1.053.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφονται σε ένα 24ωρο στη χώρα εδώ και σχεδόν έναν μήνα.

AP Photo/Mukhtar Khan

Ο συνολικός αριθμός των προσβληθέντων από τον νέο κορονοϊό στην Ινδία, τη χώρα που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, μετά τις ΗΠΑ, σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον κόσμο, ανέρχεται σε 5,6 εκατομμύρια.

Ινδονησία: Κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση θανάτων

Στον αντίποδα η Ινδονησία, που κατέγραψε χθες την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση των θανάτων από COVID-19, με 160 θανάτους. Είναι η χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θυμάτων από τον κορονοϊό στην Ασία, μετά την Ινδία, με 9.837 καταγεγραμμένους θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.

Εντοπίστηκαν επίσης 4.071 νέες μολύνσεις, φέρνοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 252.923.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, AP, Zeit-Online, Rheinische Post

Μοιράσου το άρθρο:

Το διαβάσαμε στο: Ert.gr