Υδάτινος εφιάλτης: 380 φάλαινες νεκρές σε ακτή της Τασμανίας

Είναι μια περιβαλλοντική τραγωδία, ένας θρήνος για ένα σπάνιο είδος που βρίσκει τραγικό θάνατο στις ακτές. Διασώστες στην Τασμανία, το μεγάλο νησί νότια της Μελβούρνης, στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι 380 φάλαινες, οι οποίοι είχαν εξοκείλει σε απομακρυσμένες ακτές της νήσου, πέθαναν, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Δευτέρα για τη διάσωσή τους.

Η ανακοίνωση σημαίνει ότι τα περισσότερα από τα 470 κήτη –ένα είδος που φτάνει ως και τα επτά μέτρα μήκος και τρεις τόνους βάρους– που είχαν παγιδευτεί σε ρηχά νερά δεν τα κατάφεραν….

«Διαθέτουμε έναν πιο συγκεκριμένο αριθμό και μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι 380 φάλαινες έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Νικ Ντέκα, διευθυντής εθνικών πάρκων της Τασμανίας. «Περίπου 30 εξακολουθούν να είναι ζωντανές και το καλό νέο είναι ότι έχουμε ήδη σώσει 50», πρόσθεσε.

Από τη Δευτέρα περίπου 470 φάλαινες- πιλότοι, όπως ονομάζονται, εντοπίστηκαν σε απομονωμένες δυτικές ακτές της Τασμανίας. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό φαλαινών που έχουν εξοκείλει ποτέ. Αρχικά 270 κήτη εντοπίστηκαν τη Δευτέρα σε μια περιοχή που είναι προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης, ενώ την Τετάρτη, στη διάρκεια αναγνωριστικών πτήσεων στην περιοχή, εντοπίστηκαν άλλες 200 φάλαινες.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό φαλαινών που έχουν εξοκείλει ποτέ στην Τασμανία αλλά και στην Αυστραλία.

Μια ομάδα 65 εργαζομένων σε εθνικά πάρκα, εθελοντών και αλιέων επιδόθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου μέσα στα νερά για να εξετάσουν και να επιλέξουν αυτές που είναι πιο πιθανό να επιβιώσουν από αυτήν την υδάτινη παγίδα στην οποία βρέθηκαν.

Προκειμένου να βοηθήσουν τα κήτη να ξαναβγούν στη θάλασσα, τέσσερις ή πέντε άνθρωποι μπαίνουν μέχρι τη μέση τους στα παγωμένα νερά για να τοποθετήσουν σχοινιά γύρω από τις φάλαινες ώστε να μπορέσουν βάρκες να τις οδηγήσουν έξω από τον κόλπο στον οποίο βρίσκονται.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι διασώστες θα συνέχιζαν τις προσπάθειες για τη διάσωση περίπου 30 φαλαινών που εξακολουθούν να είναι ζωντανές.

«Είναι πολύ κουραστικό σωματικά, αλλά και ψυχολογικά», υπογράμμισε ο Ντέκα.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν για ποιο λόγο οι φάλαινες, που ταξιδεύουν σε ομάδες, μερικές φορές εξοκείλουν, όμως γνωρίζουν ότι ακολουθούν έναν αρχηγό και ότι συγκεντρώνονται γύρω από μια φάλαινα που έχει τραυματιστεί ή αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το διαβάσαμε στο: Protagon.gr – https://www.protagon.gr/epikairotita/ydatinos-efialtis-380-falaines-nekres-se-akti-tis-tasmanias-44342126638