Ίχνη δηλητηρίασης βρέθηκαν στον Αλ. Ναβάλνι – Έκκληση Μέρκελ και Μάας για διαλεύκανση της υπόθεσης

Δηλητηρίαση υποδηλώνουν τα κλινικά ευρήματα από τις ιατρικές εξετάσεις του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος νοσηλεύεται σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο Charite στο Βερολίνο. Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας κάλεσαν τις ρωσικές αρχές να διαλευκάνουν επειγόντως την υπόθεση Ναβάλνι. Τόνισαν ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν. 

Ο Ρώσος αντιφρονούντας κατέρρευσε την περασμένη εβδομάδα μέσα σε αεροσκάφος, ενώ πραγματοποιούσε περιοδεία στη Σιβηρία. Το Σάββατο μεταφέρθηκε για νοσηλεία στη Γερμανία.

Όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο Charite, ομάδα γιατρών εξετάζει λεπτομερώς τον Αλεξέι Ναβάλνι από την ώρα της άφιξής του στο Βερολίνο.

«Τα κλινικά ευρήματα υποδηλώνουν δηλητηρίαση από μια ουσία της ομάδας των αναστολέων της χολινεστεράσης» όμως δεν είναι ακόμη γνωστό ποια ακριβώς είναι η ουσία αυτή, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Το Charite διευκρινίζει ότι ο 44χρονος Ναβάλνι νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας και παραμένει σε τεχνητό κώμα. Σημειώνει ότι «η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή αλλά η ζωή του δεν κινδυνεύει».

Φωτογραφία αρχείου (AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

«Η εξέλιξη της ασθένειας παραμένει αβέβαιη», αναφέρει το Charite και προσθέτει ότι σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο μακροπρόθεσμων συνεπειών στην υγεία του Αλεξέι Ναβάλνι, κυρίως στο νευρικό σύστημα.

Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι είναι ασαφές τι προκάλεσε την ασθένεια του Ναβάλνι και ότι οι αρχικές εξετάσεις δεν έδειξαν ίχνη δηλητηρίασης, όπως έλεγαν οι συνεργάτες του.

Κοινή δήλωση Μέρκελ – Μάας για την υπόθεση Ναβάλνι

Έκκληση στις ρωσικές αρχές να διαλευκάνουν επειγόντως την υπόθεση Ναβάλνι απηύθυναν, με κοινή δήλωσή τους, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Χάικο Μάας:

«Λόγω του εξέχοντος ρόλου του Ναβάλνι στην αντιπολίτευση της Ρωσίας οι αρμόδιες αρχές καλούνται επειγόντως να διαλευκάνουν την υπόθεση με διαφάνεια μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να βρεθούν και να λογοδοτήσουν. Ελπίζουμε ο Ναβάλνι να αναρρώσει πλήρως ξανά».

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Μοιράσου το άρθρο:

Το διαβάσαμε στο: Ert.gr