Η Αθήνα απαντά με αεροναυτική άσκηση στην επέκταση της τουρκικής Navtex

Με αεροναυτική άσκηση σε περιοχή που περιλαμβάνει και τα ύδατα της NAVTEX που επεκτάθηκε την Κυριακή 23 Αυγούστου από την τουρκική πλευρά, απαντά η Αθήνα στις κινήσεις της Αγκυρας.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται από αρμόδιες πηγές, τις οποίες επικαλείται η «Καθημερινή» και άλλα ΜΜΕ, κατόπιν της παράτασης της προηγούμενης παράνομης αγγελίας NAVTEX στην οποία προχώρησε η Τουρκία το απόγευμα της 23ης Αυγούστου για την συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου 2020 και 23.59 ώρα Ελλάδος, η Ελλάδα θα δεσμεύσει με αγγελία NAVTEX περιοχή αεροναυτικών ασκήσεων εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου.

Η NAVTEX που εξέδωσε η Ελλάδα θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου ώς τις βραδυνές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020.

Σημειώνεται ότι, η ανανεωμένη NAVTEX της Τουρκίας ισχύει ως την Πέμπτη 27 Αυγούστου και αφορά στα ερευνητικά σκάφη Ορουτς Ρέις, Αταμάν και Τσενγκίζ Χαν. Όπως μετέδωσε την Κυριακή το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το Ορουτς Ρέις έπλεε το βράδυ της Κυριακής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νοτιοδυτική κατεύθυνση και εντός της προηγούμενης παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX, η ισχύς της οποίας έληγε τα μεσάνυκτα της Κυριακής. Το Ορουτς Ρέις συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού, και παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η νέα ημερομηνία εκπνοής της παράνομης NAVTEX θεωρείται ότι συνδέεται με την αναμενόμενη κύρωση της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας από το ελληνικό Κοινοβούλιο την προσεχή Τετάρτη.

Το διαβάσαμε στο: Documentonews.gr