Ο Δένδιας στο Κάιρο για την ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη το μεσημέρι της Πέμπτης στο Κάιρο για συνομιλίες με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Οπως ανέφερε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, βασικό αντικείμενο των συνομιλιών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα είναι η οριοθέτηση AOZ μεταξύ Ελλάδας – Αιγύπτου.

Πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες –είχε προηγηθεί η επίσκεψή του στις 18 Ιουνίου (εδώ).

Και είναι προφανές ότι το ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου έχει αποκτήσει υψηλές ταχύτητες και πολλοί θεωρούν ότι μπορεί να υπογραφεί συμφωνία, ακόμα και εντός της ημέρας!

Μια συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Καΐρου, που θα ακολουθεί αυτήν την ιστορική με την Ιταλία στις αρχές του περασμένου Ιουνίου (εδώ), θα συνιστά μια έμπρακτη ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σύμφωνα με tovima.gr, μετά το ταξίδι του κ. Δένδια στο Κάιρο, τον Ιούνιο είχε ακολουθήσει συνάντηση εμπειρογνωμόνων στην Αθήνα και στη συνέχεια είχε υπάρξει ανταλλαγή εγγράφων και χαρτών. Η ελληνική πλευρά ανέμενε την αιγυπτιακή απάντηση που έφθασε τις προηγούμενες ημέρες και έτσι προέκυψε η νέα επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο.

Αν και οι συνομιλίες Δένδια – Σούκρι έχουν λάβει χώρα υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν σε μία μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών τους (δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) με το όριο του 28ου μεσημβρινού να αποτελεί το σημείο-κλειδί για την οριστικοποίηση της συμφωνίας –δεν αγγίζει δηλαδή το δύσκολο ζήτημα του Καστελόριζου.

Το διαβάσαμε στο: Protagon.gr – https://www.protagon.gr/epikairotita/o-dendias-sto-kairo-gia-tin-aoz-metaksy-elladas-kai-aigyptou-44342097871