Αναβαθμίστηκε σε τυφώνα κατηγορίας 1 ο «Ησαΐας» φθάνοντας στη Β. Καρολίνα

Ο  τυφώνας Ησαΐας έφθασε το πρωί της Τρίτης  06:00 ώρα Ελλάδας, στη Βόρεια Καρολίνα, αφού  νωρίτερα αναβαθμίστηκε  σε τυφώνα Κατηγορίας 1, καθώς παρουσίασε  ριπές ανέμων ταχύτητας ως και 140 χιλιομέτρων την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC).

Το μάτι του τυφώνα έφθασε πάνω από το έδαφος κοντά στην Ακτή Όσεαν Άιλ στις  06:10 ώρα Ελλάδας), και εκδόθηκε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για δυνητικά καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες, όπου πάντως οι κάτοικοι είναι μάλλον συνηθισμένοι να ζουν  σχεδόν κάθε καλοκαίρι,  ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα.

Ο Ησαΐας, ήταν τυφώνας κατηγορίας 1 προτού υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου — μιας 56χρονης το αυτοκίνητο της οποίας παρασύρθηκε από τα νερά — στο Πουέρτο Ρίκο, αμερικανικό έδαφος, ενώ προκάλεσε επίσης μάλλον περιορισμένες υλικές ζημιές στη Δομινικανή Δημοκρατία και στις Μπαχάμες. Άφησε συγκριτικά αλώβητη τη Φλόριντα, όπου οι αρχές, αντιμέτωπες με εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, φοβούνταν το χειρότερο.

Τα συστήματα του είδους κατατάσσονται στην Κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον όταν οι άνεμοι που φέρουν ξεπερνούν τα 119 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Φλόριντα και στις δύο Καρολίνες (Βόρεια και Νότια)  για πιο εύκολη εκταμίευση ομοσπονδιακών κεφαλαίων. «Όλος ο κόσμος πρέπει να επαγρυπνεί», προειδοποίησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παροτρύνοντας «τους πάντες να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών και των πολιτειακών αρχών».

Εξάλλου, όπως και αρκετές άλλες πολιτείες στον Νότο και στη Δύση, η Νότια και η Βόρεια Καρολίνα είναι αντιμέτωπες εδώ και μερικές εβδομάδες με αναζωπύρωση της πανδημίας του κορονοϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Το διαβάσαμε στο: Ert.gr