Κυπριακή κυβέρνηση: Δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο τη στρατικοποίηση της Κύπρου

Σε λεπτομερή ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις προέβη την Τρίτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ειδικότερα, ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την Ειδική Αντιπρόσωπο πριν από τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ψήφισμα για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα αποτελέσματα. Αναφέρθηκε σε λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα και για τα αποτελέσματα από την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου και του Ταμείου Ανάκαμψης.

Όπως είναι γνωστό, η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια ποσό ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έχει τη δυνατότητα δανειοδότησης ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην παρέμβαση που έκανε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, παρέμβαση που έγινε και από τον Κ. Μητσοτάκη, με αναφορά στην τουρκική επεκτατική πολιτική, την παράνομη επέμβαση της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, τις απειλές εναντίον της Ελλάδας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, και, γενικότερα, την παραβατικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και την επέμβαση της σε τρίτες χώρες. Αναφορά έγινε από τους δύο ηγέτες και για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί.

Στη συνέχεια, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στο Παρίσι και τις συζητήσεις που διεξήχθησαν με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ερωτηθείς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κ. Κούσιος είπε ότι «η πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας όσον αφορά την επίλυση του Κυπριακού, που είναι ο βασικός μας στόχος, έχει ξεκάθαρα δηλωθεί και επαναλαμβάνεται συνεχώς ότι θα πρέπει να γίνει μέσω διαπραγμάτευσης και δεν επιθυμούμε με κανένα τρόπο τη στρατικοποίηση της Κύπρου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το διαβάσαμε στο: Ert.gr