Αντιμέτωπη με «ταχύτατη κλιμάκωση» της πανδημίας η πρωτεύουσα της Βολιβίας

Η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε φάση «ταχύτατης κλιμάκωσης» στη Λα Πας, την πρωτεύουσα της Βολιβίας, και στην Κοτσαμπάμπα, στο δυτικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσαν χθες υγειονομικοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, στην πρωτεύουσα, ασθενείς πεθαίνουν στα σπίτια τους ή μπροστά στις πύλες νοσοκομείων που έχουν φθάσει σε κορεσμό.

Αφότου η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στη Βολιβία τον Μάρτιο, η Σάντα Κρους, η ατμομηχανή της οικονομίας της χώρας, στο ανατολικό τμήμα της, αποτελούσε την κυριότερη εστία. Στην περιοχή της Βολιβίας από όπου διέρχεται ο Αμαζόνιος, στην Μπένι, που επλήγη τον Μάιο και τον Ιούνιο, ο αριθμός των μολύνσεων έχει μείνει περί τις 5.000.

Αντιθέτως στη Λα Πας (9.655 κρούσματα) και στην Κοτσαμπάμπα (6.406) εδώ και μία εβδομάδα καταγράφεται ισχυρή ανοδική τάση, με βάση τη νεότερη ενημέρωση για την επιδημιολογική κατάσταση που δημοσιοποιήθηκε χθες Δευτέρα. «Τα κρούσματα διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα» και η εξάπλωση καταγράφεται «ιδίως στις περιφέρειες Λα Πας και Κοτσαμπάμπα», σημείωσε ο Βιργίλιο Πριέτο, αξιωματούχος αρμόδιος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ABI.

Η κατάσταση οδεύει «να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο στη Δύση, διότι βλέπουμε πολύ γρήγορη κλιμάκωση», υπογράμμισε ο Πριέτο, στηλιτεύοντας τη μη συμμόρφωση των πολιτών στα μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Παρά τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί, κόσμος συνεχίζει να συγκεντρώνεται σε αγορές, τράπεζες, στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς. Πολλοί κάτοικοι διαμαρτύρονται πως δεν έχουν πλέον καν πρόσβαση σε ιατρικές φροντίδες στα νοσοκομεία, καθώς τα τμήματα επειγόντων περιστατικών έχουν κορεστεί.

Μέσα στις τελευταίες τέσσερις ημέρες, που η Λα Πας βρισκόταν θεωρητικά σε αυστηρό περιορισμό, η αστυνομία περισυνέλεξε περίπου 90 πτώματα από δρόμους και κατοικίες, ανέφερε ο συνταγματάρχης Ιβάν Ρόχας, αξιωματικός της αστυνομίας. Την Παρασκευή περισυνελέγησαν 24 πτώματα, δηλαδή περίπου ένα κάθε ώρα, πρόσθεσε.

Στη Βολιβία των 11 εκατομμυρίων κατοίκων οι αρχές κατέγραφαν μέχρι χθες Δευτέρα 2.151 θανάτους λόγω COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 60.000 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Ο απολογισμός αυτός είναι σχεδόν ο διπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν που καταγραφόταν στα τέλη του Ιουνίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP

Το διαβάσαμε στο: Naftemporiki.gr