Εκατομμυριούχοι ζητούν να φορολογηθούν για να βοηθηθούν οι οικονομικά ασθενέστεροι

Σε ανοιχτή επιστολή, 83 μεγιστάνες (οι περιουσίες των οποίων υπολογίζονται σε δεκάδες ή εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια) ζητούν από τις κυβερνήσεις των χωρών του κόσμου να επιβάλουν έναν μόνιμο φόρο πλούτου, χάρη στον οποίο θα χρηματοδοτηθούν οι προσπάθειες οικονομικής ενίσχυσης όσων πλήττονται από την κρίση που έφερε, σε παγκόσμιο επίπεδο, η πανδημία του νέου κορονοϊού.

Ανάμεσα στους εκατομμυριούχους που προτρέπουν τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τη φορολογία σε βάρος τους, ώστε να βοηθηθούν οι φτωχότεροι του πλανήτη στον καιρό του κορονοϊού,  είναι  η κληρονόμος Αμπιγκέιλ Ντίσνεϊ και ο Τζέρι Γκρίνφιλντ, συνιδρυτής της γνωστής εταιρίας παρασκευής παγωτού Ben & Jerry’s.

«Σε αντίθεση με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, εμείς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το αν θα χάσουμε τις δουλειές μας, τα σπίτια μας ή την ικανότητά μας να στηρίξουμε τις οικογένειές μας. Επομένως, σας παρακαλούμε, φορολογήστε μας. Φορολογήστε μας», επισημάνει η ομάδα των πλουσίων στην επιστολή της.

Η δημοσιοποίηση του επίμαχου κειμένου έγινε πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ομάδας G20, των πιο ισχυρών οικονομιών του πλανήτη, που αναμένεται να συνεδριάσουν, μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 18 Ιουλίου, δίνοντας έμφαση στην παγκόσμια οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία της νόσου Covid-19. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Ρόιτερς, με τη συμμετοχή περισσότερων από 250 οικονομολόγων, η παύση της οικονομικής δραστηριότητας στις χώρες του κόσμου έχει ως αποτέλεσμα την προβλεπόμενη συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 3,2% φέτος.

Όπως τονίζουν οι 83 εκατομμυριούχοι που υπογράφουν την ανοιχτή επιστολή, οι ευπορότεροι του πλανήτη χρωστούν ένα «τεράστιο χρέος» στους εργαζόμενους σε θέσεις κρίσιμης σημασίας, που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον φονικό ιό καθημερινά και «αμείβονται σε πολύ μεγάλο βαθμό ανεπαρκώς».

Την πρωτοβουλία της επιστολής οργάνωσαν οι Oxfam, Patriotic Millionaires, Human Act, Tax Justice UK, Club of Rome, Resource Justice, και Bridging Ventures.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/BBC

Φωτογραφία: CC Jericho 3.0

Το διαβάσαμε στο: Ert.gr